Стъклопакети и стъкла 1

Какво трябва да знаем за стъклата и стъклопакетите на дограмата и защо те трябва да са от висок клас ?

Отговорът е лесен:  защото при дограмата най-голямата топлинна загуба и шумо преминаване се осъществява през стъклопакета, а неговата площ е много по-голяма от площта на профилите на прозореца. Поставянето на обикновени стъклопакети от нисък клас, обезсмисля инвестицията в нова дограма, тъй като и двете са еднакво важни говорейки за топлоизолация, шумоизолация, икономия на енергия.

Факт е, че човек не подменя дограма всеки ден и ние от Профил Груп препоръчваме на всеки клиент да обръща специално внимание, както на дограмата, така и на стъклопакетите.

Високи сметки за отопление през зимата!

Стъклопакети и стъкла 2

Високи сметки за охлаждане през лятото!

Стъклопакети и стъкла 3

Твърде шумно е около Вас! …………………………

Стъклопакети и стъкла 4

Важно е не само как ще изглеждат вашите прозорци, но и как ще изпълняват основната си функция – да ви изолират от външната среда с най-малко топлинни загуби и най-много икономия на разходи за отопление и охлаждане. От друга страна, в градовете става все по-шумно от нарастващия с годините брой превозни средства, по-бурното строителство и непрекъснатите досадни улични ремонти.

За голяма радост, тези неприятности стават все по-лесно решими благодарение на напредването на технологиите. Разнообразието от различни по вид и предназначение стъкла ни дава свобода да се справим лесно с тази задача. Чрез комбиниране на различни стъкла, Профил Груп може да изработи стъклопакети в различни конфигурации в зависимост от желанието на клиента или от желаният ефект.

Портфолиото на стъкла и стъклопакети на Профил Груп е много богато, от добре познатите двоен и троен стъклопакет, до специални изработки, като стъклопакети с топъл дистанционер, стъклопакети с ламинирани и закалени стъкла издържащи на бури, градушка и др.

Стъклопакет с една и с две въздушни възглавници – двоен / троен

Стъклопакети и стъкла 5

Стъклопакет от 20 мм до 60 мм с газ Аргон за по-добра изолация

Стъклопакети и стъкла 6

Енергийни стъклопакети за повече комфорт и по-ниски сметки

Стъклопакети и стъкла 7

Двоен или троен стъклопакет?


И двата вида стъклопакети са добре познати на всеки, но и двата имат своите предимства и недостатъци. Факт е, че за да се определи кой от двата е най-подходящ е необходимо да се уточни предназначението и местоположението на дограмата. Тройният стъклопакет е значително по-широк и има две въздушни камери, което го прави по-добър топло и шумо-изолатор. От друга страна е доста по-тежък и не е подходящ за по-големи по размер отваряеми крила. Двойният стъклопакет е по-лек и подходящ за по-големи отваряеми части, но е по-слаб топло и шумо-изолатор и е на по-ниска цена. И за двата вида стъклопакети е от изключителна важност и с какви видове стъкла ще се изработи – класически или енергийно ефективни.

Двоен стъклопакет – предимства и недостатъци

  • Една въздушна камера / възглавница

  • Показатели на топлоизолация при най-доброто комбиниране с един брой енергийно ефективно стъкло, газ аргон, и топъл дистанционер  Ug = 1.1 W/ m2k

  • Показатели на шумоизолация при най-доброто комбиниране на различни по дебелина стъкла RW: 36 dB

  • На по-ниска цена е от тройният стъклопакет

  • Възможна дебелина на стъклопакета от 20 мм до 32 мм

  • Позволява поставянето му на по-големи по размер отваряеми крила

Троен стъклопакет – предимства и недостатъци

  • Две въздушни камери / възглавници

  • Показатели на топлоизолация при най-доброто комбиниране с два броя енергийно ефективни стъкла, газ аргон, и топъл дистанционер  Ug = 0.6 W/ m2k

  • Показатели на шумоизолация при най-доброто комбиниране на различни по дебелина стъкла RW: 39 dB. За сведение 40 dB = намаляване на звука до 94,00 %

  • Възможна дебелина на стъклопакета от 36 мм до 60 мм

  • Тройният стъклопакет е одобрен по програмата за “ пасивна къща

Енергоспестяващите стъклопакети


К стъкло – ниско емисионно

Стъклопакети и стъкла 8

Задържа топлината вътре

Стъклопакети и стъкла 9

Препоръчва се за северно и източно изложение

К стъклото или познато още като ниско емисионно; G стъкло; Low E стъкло е специално стъкло със сребърен слой, благодарение на който стъклопакета пропуска късовълновото лъчение (слънчевата светлина) и отразява дълговълновата радиация (топлина) обратно в помещението.

Казано на по-разбираем език, това стъкло  Позволява на топлината да прониква в помещението, но не позволява тя да излиза.

Препоръчва се за северни и източни помещения и е изключително подходящо за студените зимни месеци.  Топлинните загуби с този вид стъкло се намаляват с около 50 %.

Нискоемисионното стъкло не само задържа топлината в помещението, но и печели енергия от слънчевите лъчи, т.е. допринася за осезаемото увеличаване на температурата по повърхността на външното стъкло. Чрез тази висока термоизолация се намалява риска от изпотяването на стъклата и така неприятния конденз по дограмата.

4 сезона стъкло – високо енергийно

Стъклопакети и стъкла 10

Не пропуска топлината от вън през лятото

Стъклопакети и стъкла 11

Препоръчва се за южно и западно изложение – подходящо за всички сезони

4 сезона стъклото или познато още като високо енергийно; всесезонно; мултифункционално; Planitherm; Planibel; Multifunctional; Energy е специално стъкло с двойно сребърно покритие и 4 метални слоя, благодарение на който стъклопакета отразява дълговълновата радиация (топлина) обратно навън, но пропуска късовълновото лъчение (слънчевата светлина).

Казано на по-разбираем език, това стъкло не позволява слънчевата енергия да прониква в помещението без това да пречи на пропускането на светлина. По този начин осигурява комфорт през лятото, а през студените месеци не позволява на вътрешната топлина да излиза навън. 

Стъклото “работи” еднакво добре и в двете посоки, през всички сезони. Оттам и наименованието – всесезонно, 4  сезона, милтифункционално. Осигурява комфорт и прохлада дори и в най-горещите дни, ограничава количеството слънчева енергия, проникваща в помещенията и намалява нуждата от климатична инсталация, като раходите за охлаждане се редуцират до 40 %. Три пъти по-висока термоизолация през ЗИМАТА в сравнение с обикновените стъклопакети, като разходите за отопление през зимата намаляват наполовина. Това стъкло е неизменна част от стъклопакета и покрива изискванията за високоенергийни прозорци при изграждане на пасивни къщи.

Шумо-изолиращи стъкла и стъклопакети


Все по-шумни градове

Стъклопакети и стъкла 12

Непрекъснати ремонти

Стъклопакети и стъкла 13

Живеете или работите на оживено и шумно място

Все по-голям проблем за големите градове са нарастващите нива на шум. Стъклото е най-уязвимата част от сградата и на него трябва да се обърне специално внимание от хора, които живеят или работят на шумно място – главен булевард, кръстовище, летище и други. За радост, при комбиниране на подходящи за целта стъкла в стъклопакета е възможно да се постигнат завидни нива на шумоизолация.

Едно от основните неща е да се комбинират различни по дебелина стъкла, като по този начин те поглъщат шума по-добре обирайки резонанса на трептенията. Добре би било да се комбинира в двоен стъклопакет едно стъкло 4 мм и едно стъкло 6 мм.

Другото важно нещо е да се поставят по-широки стъклопакети например тройни и отново комбинирани с различна по дебелина стъкла. При тройният стъклопакет значително спомага допълнителната втора въздушна камера.

В допълнение, много добро решение е поставянето на ламинирано стъкло (триплекс). Това стъкло се прави чрез слепване на 2 единични стъкла със специално фолио (така са челните стъкла на автомобилите). Фолиото е на базата на еластични смоли, което това допринася до голямо шумопоглъщане. Най-добре комбинираният стъклопакет за тази цел може да достигне коефициент на шумоизолация до RW: 39 dB. За сведение 40 dB = намаляване на звука до 94,00 %.  Троен стъклопакет с едно ламинирано стъкло 6 мм, второ стъкло 4 мм и трето стъкло 5 мм е одобрен за поставяне в звукозаписно студио.

Екстри и аксесоари за по-добра топлоизолация и по-красив вид


Топъл кант на стъклопакета

Стъклопакети и стъкла 14

Топлоизолира по-добре

По-топли стъкла / успешно се справя с конденза

PVC дистанционера е в основата на енергоспестяващите прозорци. Съвременните пластмасови дистанционери подобравят значително топлоизолационните свойства на стъклопакета и от там идва и другото му наименование “топъл кант“.

Благодарение на този дистанционер коефициентът на топлопреминаване през стъклопакета може да се намали с до 0.3 W/m2K .

Това се постига чрез поддържането на по-високи температури по ръбовете на стъклата, с което значително се намаля риска от образуването на конденз. Профил Груп влага само качествени дистанционери в своите стъклопакети с марката Swisspacer на Saint Gobain. Топлият кант е една от най ценните екстри при направата на нов стъклопакет и има множество предимства:

  • Допринася за постигането на високи коефициенти на топлоизолация на дограмата и прави прозорците по-енергийно ефективни.

  • Спомага да се запази комфортна температура вашия дом.

  • Спестява разходи за отопление

  • Поддържа топли стъклата от вътрешната страна на прозореца и така се справя успешно с борбата с конденза, който е фактор за мухъл и бактерии, които водят до здравословни проблеми.

Хелима за стъклопакет

Стъклопакети и стъкла 15

Декоративна PVC шпроса

Стъклопакети и стъкла 16

Придават авторитетен вид на всяка сграда

Профил Груп предлага 2 възможности за направа на стъклопакет с по-изискана визия – Хелима и Шпроса.

Хелимата е алуминиева лайсна, която се вгражда в стъклопакета и е тясна и широка. Тясната е с цветове бял, златен, сив, а широката в бял и 5 дървесни.

Изборът на цвят и ширина е въпрос на вкус и личен избор е разбира се, но по-продаваната хелима е широката поради възможността да се комбинира цветово с дограма в дървесни декори. Факт е, че бялата е класика и е най-продаваната.

Шпросата е  PVC лайсна, която се залепва върху стъклото от външната страна на стъклопакета , като не се вгражда вътре. Ширината тук е само една 25 мм. Предлага се в бял цвят и няколко цвята дървесна имитация.

И двата модела декоративни лайсни придават шикозен и тежък вид на дограмата, като спомагат за постигане на визията на старите сгради, по времето на които разделянето на стъклата е било модна тенденция.

Специални и декоративни стъкла


Закалено стъкло

Стъклопакети и стъкла 17

Безопасно 

Стъклопакети и стъкла 18

Предпазва ни от порязване

Закалените или темперирани стъкла или при счупване се разпадат на малки стъкла, като по този начин ни защитават от порязване. Такива са страничните стъкла на автомобилите. Честа употреба е при направата на душ кабини, паравани, стъклени витрини, стъклени врати.

Ламинирано стъкло

Стъклопакети и стъкла 19

Непреодолимо

Висок клас сигурност

Ламинираните стъкла или триплексите представляват 2 стъкла слепени със специална прозрачна смола, като това позволява те да запазят цялостната си структура дори при счупване без да се разпаднат. Пример за такива стъкла е челното стъкло на автомобила.

Те са изключително подходящи за магазини, апартаменти на партерен и 1-ви етаж, къщи или на всички по-лесно достъпни за крадци места. Долните части на големи френски витрини също се изпълняват с такива стъкла с оглед предотвратяване на злополука с малки деца. Този вид стъкла се поставят на всички видове парапети по тераси и стълбища.

На принципа на ламинираните стъкла се правят и Бронираните, които са куршумо-устойчиви и са подходящи за банки, трезори, обменни бюра. Те представляват 3 или повече стъкла с различна дебелина, слепени със специална смола.

Орнаментни стъкла

Стъклопакети и стъкла 20

Богато разнообразие

Стъклопакети и стъкла 21

Декори за неповторим интериор

Профил Груп предлага голямо разнообразие на интериорни декоративни орнаментни стъкла – от класическото изцяло матово стъкло до над 20 модела стъкла с различна орнаментика. Тези стъкла могат да се вложат за направата на най-различни декоративни стъклопакети.

Стъкло “без капки”

Стъклопакети и стъкла 22

Самопочистващо се

Стъклопакети и стъкла 23

По-чисто… за по-дълго…

Стъкло със специално тефлоново покритие, което не позволява на водата да залепне и по този начин капката не може да изсъхне на повърхността, а точно тя е основната причина за мръсно стъкло. Почиства се много по-рядко от класическото и по този начин спестявате време и средства. Не изисква специална поддръжка.

Стъкло “без капки” е предпочитано за направата на стъклени душ кабини и паравани за душове , както в дома така и в спа центрове и хотели. Възможна е направата на стъклопакети с обработено външно стъкло за прозорци в зони като морска среда със солен въздух, натоварени и запрашени булеварди и кръстовища с интензивен уличен трафик, близо до летища, ЖП линии и индустриални сгради. Добър вариант е за поставяне на трудно достъпни за почистване места, използват се по-малко препарати за почистване и спомага за опазване на околната среда. Тефлоновото покритие не променя цвета и прозрачността му са същите като на обикновеното клиър стъкло. Въпреки , че стъклото изисква минимална поддръжка то не трябва да се третира като такова, което не изисква никаква такава. Освен това има отпадъци от минерален произход, които не могат да се почистят от само себе си. Може да се вгражда в стъклопакет, да се ламинира и закалява.

Стъкло “clear vision”

Стъклопакети и стъкла 24

Супер прозрачно

Стъклопакети и стъкла 25

Почти незабележимо

Стъкло със силно намалено съдържание на желязо, което спомага за премахването на познатия ни зеленикав оттенък на класическото флоатно стъкло. Това стъкло няма нюанси, които да нарушат цветовете, има висока яснота и предаване на светлината.

Нормалното класическо флоатно стъкло е с високо съдържание на желязо, което предпазва дома ни от проникване на ултравиолетовите лъчи. Това прави “clear vision” стъклото неподходящо за екстериорно такова, защото със силно намаленото съдържание на желязо ще пропуска нежеланите UV лъчи. Това е и причината този вид стъкло да е предпочитан вариант за интериора с неговото най-силно качество , а именно кристалната си прозрачност точно както е на снимката по-горе. Най-честата употреба е направата на душ кабини, стъклени интериорни врати, витрини от стъкло за офис пространства и магазини.

Цветни стъкла

Стъклопакети и стъкла 26

Модерен стил 

Стъклопакети и стъкла 27

Съвременен архитектурен дизайн

Интериорното стъкло Лакобел отговаря на всички съвременни изисквания в интериорния и архитектурен дизайн.

Цветните стъкла лесно могат да се комбинират с други материали като дърво, метал или камък.

Може да бъде използвано в помещения с висока влажност и намира широко приложение в бани и кухни. Облицовка на стени в интериора с това стъкло е все по-често предпочитано за създаването на модернистичен щрих на всяко помещение. Цветове лакобел:  виж тук

Фасет на стъкло

Стъклопакети и стъкла 28

Кант на стъкло

Стъклопакети и стъкла 29

Богат набор от услуги за стъкло

Профил Груп предлага богат набор от обработка на стъкла за различни нужди и предназначения.

Портфолиото включва стъкла за душ кабини, обработка на огледала, стъкла за парапети, стъкла за стъклени козирки и други.

Изработваме отвори в стъкла и стъклопакети за различни нужди, направа на изрези на стъкла. Не на последно място закаляване на стъкла, ламиниране, кантиране, огъване.

Свързани продукти


Дограма


Стъклопакети и стъкла 30

Плъзгащи конструкции


Стъклопакети и стъкла 31