Хидро-изолационна лента между стена и прозорец


Аксесоари за дограма 1

Малко познат, но изключително ефективен продукт на HENKEL и ние от Профил Груп препоръчваме поставянето на хидро-изолационна лента на всеки прозорец. И докато вниманието основно е насочено към вида на топлоизолационния материал и неговата дебелина при стените, както и към други сравнително по-маловажни детайли, дори и специалистите пропускат нещо много съществено – топлинните загуби вследствие на инфилтрация на въздух или за по-разбираемо причинените от проникване през прозорците и вратите на студен въздух в помещенията и изтичане навън на топъл въздух поради неплътности.

При старата дограма този проблем е изключително сериозен, защото самите крила не уплътняват в касите. При новата дограма с фабрично поставено качествено уплътнение на крилата и на стъклопакета този проблем не съществува. Затова пък остава другият – недобре уплътнените фуги между рамката и стената . Факт е, че този проблем се подценява, включително и при монтирането на нова дограма. Решението на проблема не е толкова просто, особено в дългосрочен план, защото граничната зона между рамката и стената, включително и когато върху фасадата има поставена топлоизолация, винаги е критична и ако не са взети специални мерки, с времето между тях неминуемо се отваря и постепенно разширява фуга. Причина за това са нееднаквите коефициенти на линейно разширение на различните материали. През образувалите се пукнатини, освен че се увеличават топлинните разходи поради инфилтрация на въздуха, но в топлоизолацията започва да прониква влага, която постепенно я компрометира.

Липсата или недостатъчната топлоизолация между рамката на прозореца и стената при липса на обща външна топлоизолация създава още един проблем – силното охлаждане на стените около прозореца. Това води до допълнително понижаване на повърхностната температура и щом тя достигне точката на оросяване (12 оС при относителна влажност на въздуха в помещението 60% и температура 20 оС), водните пари във въздуха започват да се втечняват и кондензират върху тези участъци от стената, като ги овлажняват. Това крайно неприятно явление скоро става лесно различимо по появата на влажни петна, които след време започват все повече да потъмняват поради обилното развитие на микроводорасли и плесени, появява се и миризма на мухъл.

WINTeQ представлява пореста уплътнителна лента с добра паропропускливост за изолиране и за уплътняване на фугите при монтиране на прозорци и врати, изработени от дърво, пластмаси или метални профили. Предлага се за външна и вътрешна употреба, като същинската разлика между двата вида фолиа е, че външното е паропропускливо за водните пари, докато за водата, включително и при пряко попадение на водните капки, както и за вятъра, е напълно непропускливо. Целта е, от една страна, да предпазва напълно срещу проникване на влага и вятър, а от друга, да позволява безпрепятственото преминаване и изпаряване в околното пространство на попаднала в строителната конструкция около дограмата влага. Подобно на фолиото за вътрешно приложение и това има самозалепваща ивица от едната страна, може да се боядисва, добре захваща мазилка, много е здраво и трудно се прокъсва, способно е да поема малки термични движения.

Первази и козирки за дограма


За допълнителен комфорт и удобство в домът Ви и по-елегантен и завършен вид на прозореца, могат да се поставят вътрешни ПВЦ подпрозоречни первази или външни водоотвеждащи алуминиеви такива, както и алуминиеви козирки над прозорците.

Вътрешни подпрозоречни первази (дъски) се поставят в основата на прозореца под касата. Произведени се от от устойчив PVC материал, с елегантна и здрава повърхност. Перваза е с профилирана обемна форма и много въздушни възглавници (камери), чрез които се постигат изключителни изолационни качества, превъзхождащи естествените материали. ПВЦ первазите придават красив архитектурен вид на интериора.

Аксесоари за дограма 2
Аксесоари за дограма 3
Аксесоари за дограма 4

ПВЦ первазите са лесни за поддръжка и почистване, устойчиви на почистващи препарати, на изтъркване, драскане и пепел от цигари. Не поемат вода, а водните кръгове, които могат да възникнат от влажни саксии или поставени чаши, могат лесно да се почистят. Устойчиви са на топлина и пряка слънчева светлина. Предлагат се в бял и дървеснен декор с различни широчини до 450 мм. Желателно е да се заявят още при поръчката на дограмата за правилното им поставяне под касата. Възможно е поставянето на перваза след монтажа на прозореца, но тогава той се залепва към зида или посредством планки, като трябва да има достатъчно разстояние за по-добър и здрав захват.

Аксесоари за дограма 5

Предимства на подпрозоречните первази:

  • Ниска цена и лесни за монтаж,
  • Високо устойчиви на надраскване и механични повреди,
  • Силно устойчиви на нагряване с цигара,
  • Устойчиви на влага и ултравиолетови лъчи,
  • Отлична топлоизолация,
  • Дълъг живот – не избледняват и не променят формата си,
  • Бързо и лесно почистване с всякакви материали, с изключение на абразивните.

Външни подпрозоречни первази (дъски) – Този перваз е изработен от алуминий и е специално профилиран с наклон за водоотвеждане и предпазване на прозореца от проникване на вода. Монтира се челно на касата от външната страна и се предлага в бял, цвят по RAL и дървесна имитация. Предлагат се различни широчини до 300 мм, като при преценката за ширина на алуминиев перваз влияе ширината на зида, размера на топлоизолацията, както и на кое място на зида е монтиран прозореца.

Аксесоари за дограма 6
Аксесоари за дограма 7
Аксесоари за дограма 8

Поставянето на външен перваз придава завършен вид на дограмата, спестява измазване и обработване на зида отвън. Външните подпрозоречни первази могат да се добавят след монтиран прозорец, тъй като се монтират челно на каста.  Най-често това се налага при саниране на сградата или след поставяте на външна топлоизолация. Алуминиевият подпрозоръчен перваз е сравнително евтин и ниската му цена го прави добър заместител на по-скъпите первази от камък.

Най-голямото предимство на този перваз е здравината на алуминия, който не се влияе от атмосферни условия, не старее и не корозира. Алуминиевите первази са практически вечни и в същото време са на много достъпна цена.

За козирка над прозорец се използват същите водоотливни алуминиеви первази, които се монтират в долния край на прозореца. Козирките имат защитна функция и предпазват стъклата от стичане на вода от етажите над поставената дограма и покривните конструкции.

Комарници – мрежи против насекоми


Все по-задължителен аксесоар към дограмата е комарника, който ни защитава от насекоми и прави живота ни по-спокоен и безопасен. Комарите и мухите са преносители на вируси и други паразити, като са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите. Глобалното затопляне оказва своето влияние и върху комари и други насекоми, които все повече започват да местят границите си на север. В наши дни има регистрирани случаи на заразени със Западнонилска треска, която в 80% от случаите няма симптоми.

Мрежите против насекоми се изработват по индивидуални размери и се съобразяват със строителните отвори. Така наречените комарници (мухарници):

  • Се изработват от висококачествени алуминиеви рамки и мрежа от фибростъкло с тефлоново покритие,
  • Мрежата е негорима и издържа на агресивни атмосферни влияния – не прегаря от слънцето,
  • Не изискват почти никаква поддръжка,
  • Не намаляват видимостта през прозореца,
  • Съществува възможност за прахово боядисване на алуминиевите профили на комарниците в цвят по RAL.
  • Спецификата на ролетни и плисе мрежи против насекоми позволява монтаж върху всякакъв вид прозорци, както и да се монтират едновременно с външни ролетни щори.

Предлагат се пет основни вида мрежи против насекоми: статични (неотваряеми), отваряем на панти, ролетни, плисе и тип врата.

СТАТИЧЕН КОМАРНИК – Това е най-евтиният вариант на противонасекомна мрежа. Подходящ е за прозорци, при които не се налага преместване на мрежата. Има възможност да се поставя и сваля сезонно. Предлага се в следните цветове – бял, кафяв, златен дъб, махагон, орех, тъмен дъб и боядисан по RAL.

Аксесоари за дограма 9
Аксесоари за дограма 10
Аксесоари за дограма 11

КОМАРНИК ОТВАРЯЕМ НА ПАНТИТова е един от най-популярните и достъпен модел комарник. Той може да се монтира на почти всеки прозорец или врата. При поставяне на врата се усилва с хоризонтален профил. При по-големи размери врати е възможно рамката да загуби доброто си прилепване към касата на дограмата. Друг съществен недостатък на този комарник е това, че ако го оставите отворен, при поява на силен вятър, има вероятност да се деформира. Предимството му е, че много лесно се демонтира и монтира и всеки може да го свали и измие мрежата. Стандартната изработка е с класически панти, но могат да се поставят и напрегнати с вградена пружина, която създава усилие на пантата и затваря комарника. Предлага се в цвят бял, имитация на дърво и цвят по RAL.

Аксесоари за дограма 12
Аксесоари за дограма 13
Аксесоари за дограма 14

КОМАРНИК РОЛЕТЕН ХОРИЗОНТАЛЕН И ВЕРТИКАЛЕНПредназначени са за монтаж на еднокрили и двукрили (с летящ делител) прозорци и врати. Изработват се в широк спектър от размери и цветове – в имитация на дърво или в цвят по RAL. Рулото с мрежата е разположено в горния край на комарника или по височина и движението е вертикално – от горе на долу или хоризонтално – ляво/дясно.  Ролетният комарник е два вида – тип прозорец (отваря се вертикално) и тип врата (отваря се хоризонтално). Предимства:

  • Оптимално уплътнение спрямо касата на прозореца,
  • Удобство и практичност благодарение на функцията на навиване,
  • Оптимално съхранение през зимните месеци,
  • Възможен е монтаж върху всякакъв вид прозорци, както и да се монтират едновременно с външни ролетни щори.
Аксесоари за дограма 15
Аксесоари за дограма 16
Аксесоари за дограма 17

КОМАРНИК ПЛИСЕ – Профил Груп препоръчва за входни и балконски врати. Плисето е специфичен модел комарник, който намира приложение при по-големи отваряеми части, като двукрили врати с летящ делител, отваряемост тип „хармоника” и т.н.. С този комарник може да се покрие площ с размери в ширина до 5000 мм и височина до 2400 мм. Събирането на този модел комарник става в хоризонтална посока, като се прегъва на принципа на хармониката. Позволява прибиране както в левия, така и в десния край на отвора. Събран, комарникът заема минимално място и не възпрепятства изгледа и преминаването. Предлага се бял и в цвят по RAL. Това е луксозена и елегантна алтернатива на класическите комарници, но ги превъзхожда по надеждни експлотационни качества и изискан стил.

Аксесоари за дограма 18
Аксесоари за дограма 19
Аксесоари за дограма 20

КОМАРНИК ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИТози комарник се изработва от усилен алуминиев профил за входни и балконски врати, заедно с високоякостна полипропиленова мрежа устойчива на нокти. Комарника е подходящ за куче и за котка. Комарниците за животни са два вида : отварям на панти с мрежа и същия, но с вградена вратичка за преминаване на любимеца.

Варианта без вратичка се предпочита от стопани, които не желаят любимеца да излиза без позволение. Този модел е с доста солидно затваряне. Мрежата е устойчива на деформация от нокти, като все пак зависи и от размера на животното.

Варианта с вратичка е предназначен за стопани, които желаят любимеца да влиза и излиза за самостоятелни разходки. Мрежата е устойчива на деформация от нокти, като все пак зависи и от размера на животното. Вратичките са бели и черни, а комарника може да се боядиса в цвят по RAL, както и дървесна имитация от палитрата на Профил Груп. Вратичките са два размера в см : 20х25 и 30х40.

Аксесоари за дограма 21
Аксесоари за дограма 22
Аксесоари за дограма 23

Противовзломна секюрити дръжка за ПВЦ дограма


Модели дръжки за ПВЦ дограма с вграден специален зъбчат механизъм против отваряне на крилото от вън. Профил Груп препоръчва поставянето на тези модели дръжки на отваряемите крила. При механичен натиск на заключващите части на крилото от вън, дръжката не позволява завъртане и крилото не може да бъде отворено. Тези дръжки са силно препоръчителни при класически обков да дограмата без секюрити функция.

Виж повече…

Дръжка Hoppe


Аксесоари за дограма 24

Дръжка Toulon


Аксесоари за дограма 25

Дръжка Roto


Аксесоари за дограма 26

Охранителен райбер за дограма


Аксесоари за дограма 27

Охранителни райбери за PVC дограма подсилват дограмата в областта на пантите или в областта на дръжката, затрудняват проникването в дома Ви през врати и прозорци. Особено подходящи са за живущите на ниски и последни етажи, защото проникването през дограмата (с обикновен обков) е лесно, бързо и без никакъв шум. Статистиката показва, че при повечето грабежи крадците влизат в дома не през входната врата, а през дограмата.

Този продукт е с грубоват вид, но притежава изключителна здравина и устойчивост. Немалко са клиентите при нас, похвалили продукта за ефективност и сигурност при опити за проникване през прозорците. Охранителните райбери са добра инвестиция за защита от кражба и ние от Профил Груп препоръчваме поставянето им. Продукта е предпочитан за къщи, вили, складове и други. Приложим е за ПВЦ и за алуминиева дограма. Те са един от най-евтиният и надежден начин да подсигурите вашата балконска врата или прозорец.

Монтажни котви (скоби) за монтаж на ПВЦ дограма без пробиване на касата


Аксесоари за дограма 28
Аксесоари за дограма 29

Монтажът с котви е за предпочитане пред използването на дюбели и винтове за директен монтаж. Разпробиването на касата и закрепването с дюбел или винт, нарушава херметичността, влошава топлоизолацията, като създава така наречения студен термомост. Това е предпоставка за образуване на конденз и корозиране на усилващия метал, който въпреки че е поцинкован с течение на годините отслабва конструкцията. Металната армировка е този елемент от дограмата, който поема натоварванията на огъване и усукване и гарантира надеждното уплътнение между крилото и касата, тъй като към него се монтират пантите на крилата.

Монтажът на „котви” е задължителен при поставянето на дограма при строителство на т.нар. „пасивни къщи“, заради минимална загуба на топлина, като по този начин се покриват европейските стандарти за такъв вид строителство.

Котвата лесно се закрепва в касата и е по-високо технологична от другите крепежни елементи. Тя дава възможност за избор на мястото за закрепването към стената и създава еластична връзка, която компенсира температурното разширение на дограмата. Това е от особено значение за цветната пвц дограма, която е с 1,5 – 2 пъти по-голяма деформация от бялата. Броят котви и разстоянието им една от друга се определя в зависимост от размера на прозореца и вида профил. Диапазона на поставяне на котвите е между 40 и 80 см една от друга.

Свързани продукти:

Дограма


Аксесоари за дограма 30